Αυθεντικό Σαολίν Κουνγκ Φου

中国功夫 , 少林功夫 , 中国少林功夫«Η Πολεμική Τέχνη του Μοναστηριού Σαολίν διαφοροποιείται από τις άλλες κινεζικές πολεμικές τέχνες [Κιν.: Zhōngguó wǔshù 中国武术]. Προκειμένου να προστατευθεί και να προσδιοριστεί κατάλληλα η αυθεντικότητα των πολεμικών τεχνών μέσα στο πνευματικό σύστημα του μοναστηριού Σαολίν ως μέθοδος εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης, χρησιμοποιούμε τον όρο Σαολίν Κουνγκ Φου»

Σεβάσμιος δάσκαλος Σι Γιουνγκ Σιν [Κιν.: Shì Yǒngxìn Făshī 释永信法师]
Ηγούμενος του Μοναστηριού Σαολίν [Κιν.: Shàolín Sì fāng zhang 少林寺方丈]

Το Σαολίν Κουνγκ Φου [Κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫], αναφέρεται στο παραδοσιακό πολιτισμικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον του Ναού Σαολίν του βουνού Σονγκ [Κιν.: sōngshān shàolínsì 嵩山少林寺] μετά από μακρόχρονη ιστορική πορεία.

Το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι ένα τεράστιο και καλά αναπτυγμένο τεχνικό σύστημα, σε αντίθεση με τις πολλές «σχολές» [Κιν.: ménpài 门派] ή «στυλ» [Κιν.: quán zhǒng 拳种] των άλλων πολεμικών τεχνών [Κιν.: wǔshù 武术]. Οι κινέζικες πολεμικές τέχνες είναι περίπλοκες στη δομή και σε αφθονία σχολών. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι η μοναδική σχολή ανάμεσα στις χιλιάδες σχολές των κινεζικών πολεμικών τεχνών, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία, ένα πλήρες σύστημα και το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων. Οι οδηγοί τεχνικών [Κιν.: quán pǔ jìzǎi 拳谱记载] που έχουν μεταβιβαστεί κατά τη διάρκεια πολλών γενεών του Ναού Σαολίν δείχνουν ότι υπάρχουν 708 σύνολα δεξιοτήτων - Τάο Λου [Κιν.: Tàolù 套路] ή Τσουάν Τάο [Κιν.: Quántào 拳套], όπως παραδοσιακά αναφέρονται στο Σαολίν, οι γνωστές μας φόρμες, από τις οποίες μόνο αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και εξασκούνται.

Υπάρχουν επίσης 156 μοναδικά σύνολα άοπλης μάχης [Κιν.: túshǒu Quántào 徒手拳套] και όπλων [Κιν.: bīngqì Quántào 兵器拳套], εξειδικευμένες τεχνικές του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως τεχνικές ενέργειας [Κιν.: qìgōng 气功], αρπαγών [Κιν.: qínná 擒拿], πάλης [Κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [Κιν.: xiè gǔ 卸骨], ζωτικών σημείων [Κιν.: diǎnxué 点穴], δεξιότητες ανταλλαγής τεχνικών δύο ατόμων [Κιν.: Duìliàn 對練] κλπ. Αυτό το ευρύ σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο και τεχνικά ταξινομημένο σύστημα, οργανωμένο με βάση τις ειδικές κατηγορίες και τα επίπεδα δυσκολίας.

Το Σαολίν Kουνγκ Φου παρουσιάζεται με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, όπως η επίθεση, η άμυνα και η πάλη [Κιν.: gōng, fáng, gédòu 攻, 防, 格斗], ως βάση και με τις φόρμες [ακολουθία κινήσεων] ως τις βασικές του μονάδες. Οι φόρμες αποτελούνται από ομάδες κινήσεων, ο σχεδιασμός και οι ρυθμίσεις των οποίων βασίζονται στην ιατρική γνώση της αρχαίας Κίνας [Κιν.: zhōngguó gǔdài réntǐ yīxué zhīshì 中国古代人体医学知识] και είναι σύμφωνες με τον κανόνα της κίνησης του ανθρώπινου σώματος [Κιν.: réntǐ yùndòng de guīlǜ 人体运动的规律].

Το Σαολίν Κουνγκ Φου έχει δοκιμαστεί από την ιστορία επί μακρόν, ενώ συγχρόνως ξερίζωνε ότι ήταν ανεπιθύμητο, και υποβαλλόταν σε συνεχή αλλαγή και αυτο-αναμόρφωση. Ως αποτέλεσμα, το Σαολίν Κουνγκ Φου δίνει πλήρη λειτουργία στο δυναμικό του ανθρώπινου σώματος και έχοντας επιτύχει τη βέλτιστη μορφή της κίνησης για το ανθρώπινο σώμα, αφήνει το περιθώριο στους ασκούμενους να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Οι Μοναχοί Σαολίν ασκούνται στις πολεμικές τέχνες μόνο για αυτοάμυνα και όχι για να βιαιοπραγία, τηρώντας τους Κανόνες της Μαχητικής Αρετής - Γου Ντε [Κιν.: WǔDé 武德]. Ως εκ τούτου το Σαολίν Κουνγκ Φου δείχνει χαρακτηριστικά αυτοσυγκράτησης και μετριοπάθειας [Κιν.: jiézhì qiānhé 节制谦和]. Οι κινήσεις του δεν απαιτούν μεγάλο χώρο και είναι περιορισμένες [Κιν.: nèiliǎn 内敛], με έμφαση στην εσωτερική δύναμη [Κιν.: nèi jìn 内劲]. Είναι σύντομες αλλά ισχυρές και ικανές να επικρατήσουν του αντιπάλου, μόνο εάν ο αντίπαλος επιτεθεί.

Το Σαολίν Κουνγκ Φου διδάσκεται [Κιν.: chuánxí 传习] κυρίως προφορικά [Κιν.: kǒujué 口诀] και έτσι μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Ιστορικά, η αναγνώριση των κληρονόμων του Σαολίν Κουνγκ Φου βασίστηκε στον πατριαρχικό σύστημα γενεών του Ναού Σαολίν [Κιν.: shàolínsì chuántǒng zōngfǎ mén 少林寺传统宗法门]. Στη διαδικασία της διδασκαλίας και εκμάθησης του Σαολίν Κουνγκ Φου, είναι απαραίτητο, οι μεν δάσκαλοι [Κιν.: shīfu 师父] να διδάσκουν τους μαθητές με προσωπικό παράδειγμα καθώς και με προφορικές οδηγίες [Κιν.: yánchuánshēnjiào 言传身教], οι δε μαθητές θα πρέπει να μελετούν επιμελώς [Κιν.: qínxué kǔ liàn 勤学苦练].

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα


Είμαστε Υποχρεωμένοι να σας Υπενθυμίσουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.aristomachos.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του aristomachos.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ