Σαολίν Κουνγκ Φου - Συνήθεις Ερωτήσεις.

Πιο κάτω θα βρείτε μια σειρά από ερωτήσεις που συχνά ρωτούν οι άνθρωποι που περνούν από τις Σχολές για να πάρουν πληροφορίες.


Η σχολή πολεμικών τεχνών των Σαολίν, είναι ένα βαθυστόχαστο σύστημα πολεμικών τεχνών με πλούσιο περιεχόμενο. Πολλές φορές αναφέρεται σαν "Σαολίν Γουσού" [κιν.: shàolín wǔshù 少林武术] κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο και μη έγκυρο. Η σωστή αναφορά στις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν είναι Σαολίν Γου Κουνγκ [κιν.: shàolín wǔgōng 少林武功], Σαολίν Τσουάν Φα [κιν.: Shàolín Quánfǎ 少林拳法] ή έστω Σαολίν Κουνγκ Φου [κιν.: shàolín gōngfu 少林功夫] όπως έχει επικρατήσει στις μέρες μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι πολεμικές τέχνες του Σαολίν, είναι μια ολοκληρωμένη Διδασκαλία που βασίζεται στο παραδοσιακό πολιτισμό του Ναού Σαολίν αλλά και την Κινέζικη κουλτούρα.
Αυτή είναι μια ερώτηση πολύ απλή. Η μάθηση του Σαολίν Κουνγκ Φου αντιπροσωπεύει μία από τις υψηλότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Κίνα, με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ο Σπουδαστής που ολοκληρώνει επιτυχώς τις τελικές εξετάσεις σε ένα σχολείο Σαολίν Κουνγκ Φου, έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια καριέρα ως αστυνομικός, στον στρατό ή μπορεί να εργαστεί ως σωατοφύλακας. Μπορεί επίσης προσληφθεί στη διάσημη όπερα του Πεκίνου ή ακόμη όπως πολλές φορές έχει συμβεί να γίνει ηθοποιός στο κινηματογράφο. Το ιδανικό φυσικά και εάν του το επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση δημιουργεί το δικό του εκπαιδευτικό ίδρυμα και εξασφαλίζει το επαγγελματικό του μέλλον. Το Σαολίν Κουνγκ Φου στην Κίνα, έχει υψηλότερη αξία από τη φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή πολεμική τέχνη στην Κίνα και πιθανότατα σε ολόκληρο το κόσμο. Όλα τα είδη πολεμικής τέχνης, π.χ. τα Τάε Κουόν Ντο ή Kαράτε, προέρχονται από το κινέζικο Κουνγκ Φου. Όποιος θέλει να εκπαιδευτεί στον πρόγονο όλων των ειδών των πολεμικών τεχνών, τότε θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο Σαολίν Κουνγκ Φου. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο: Γιατί κάποιος να μάθει Σαολίν Κουνγκ Φου.
Σύμφωνα με τα διάφορα εγχειρίδια που προέρχονταν από το ναό Σαολίν, το Σαολίν Κουνγκ Φου περιλαμβάνει 708 σύνολα δεξιοτήτων [Κιν.: tàolù 套路], οι γνωστές μας φόρμες, από τις οποίες μόνο αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και εξασκούνται. Υπάρχουν επίσης 156 μοναδικά σύνολα άοπλης μάχης και όπλων, εξειδικευμένες τεχνικές του Σαολίν Κουνγκ Φου, όπως τεχνικές ενέργειας [Κιν.: qìgōng 气功], αρπαγών [Κιν.: qínná 擒拿], πάλης [Κιν.: gédòu 格斗], εξαρθρώσεων [Κιν.: xiè gǔ 卸骨], ζωτικών σημείων [Κιν.: diǎnxué 点穴], κλπ. Αυτό το ευρύ σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων αποτελεί ένα τεράστιο και τεχνικά ταξινομημένο σύστημα, οργανωμένο με βάση τις ειδικές κατηγορίες και τα επίπεδα δυσκολίας.
Ο όρος Γουσού αναφέρεται καθαρά στη πολεμική τέχνη. Για τους Σαολίν ο όρος Κουνγκ Φου είναι ειδική λέξη, καθώς το Σαολίν δεν είναι μόνο πολεμική τέχνη, αλλά και πνευματική καλλιέργεια. To Σαολίν Κουνγκ Φου έχει καταγεγραμμένη ιστορία κι αναπτύσσεται επί 1.500 χρόνια, ακόμη και σήμερα. Είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο σαν η Κορυφαία και πιο Ευγενική Μορφή Μαχητικής Τέχνης. Ουσιαστικά το Σαολίν Κουνγκ Φου συμβολίζει την επικράτηση του πνεύματος, επί της ύλης. Μετατρέπει τα βίαια ένστικτα σε ανώτερη πνευματική λειτουργία μετασχηματίζοντας τα έτσι σε Πνευματική αξία.
Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν βαθμίδες. Αυτό όμως έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, δημιούργησε μια σωρεία δασκάλων και χιλιάδων μοναχών που αυτο-ονομάζονταν Σαολίν. Στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση, ο ναός Σαολίν αποφάσισε να δώσει ένα τέλος, με τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων ανά τον κόσμο, όπου τα μέλη θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένα πλέον, όχι μόνο τη γνώση τους, αλλά και τον χρόνο εξάσκησης. Έτσι από το 2010, σε μία προσπάθεια διάδοσης του πολιτισμού του Σαολίν στο δυτικό κόσμο, εντάχθηκε το σύστημα αξιολόγησης για την ενθάρρυνση, την επιβράβευση αλλά και την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του μοντέρνου κόσμου.

Το Ελληνικό Σύστημα Αξιολόγησης [®Σαολίν Γου Κουνγκ Ντουάν Ουέϊ], έχει συσταθεί ειδικά από την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών του Σαολίν, να ανυψώσει το επίπεδο στις τεχνικές και τη θεωρία των πολεμικών τεχνών του Σαολίν και να θεσπίσει ένα πρότυπο για την αξιολόγηση του τεχνικού επίπεδου των πολεμικών τεχνών του Σαολίν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν ανακοινώνει Αξιολογήσεις δύο φορές κάθε χρόνο. Οι Αξιολογήσεις ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει σε αξιολόγηση θα πρέπει να το δηλώσει με έγγραφη δήλωση προς την Ομοσπονδία και το Σύλλογο του.
Το Σαολίν Κουνγκ Φου δεν περιορίζεται χρονικά ως προς τη μάθηση, γιατί απλά κάποιος μπορεί να μαθαίνει ακόμη κι όλη του τη ζωή.
Το Σαολίν Κουνγκ Φου δεν έχει όρια ηλικίας. Ποτέ δεν είσαι Μεγάλος για να πάψεις να μαθαίνεις. Όσοι ασχολούμαστε με αυτό γνωρίζουμε πως οι Δάσκαλοι μας συνεχίζουν ή συνέχιζαν να Διδάσκουν και να Διδάσκονται μέχρι τα βαθιά γεράματα τους. Σημασία έχει μόνο το γιατί θέλεις να ασχοληθείς με το Σαολίν Κουνγκ Φου και τι είσαι διατεθιμένος να κάνεις γι αυτό.
Αυτή είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ερώτηση η οποία όμως κρύβει μια εντελώς εσφαλμένη αντίληψη. Ο κάτοχος της σίγουρα έχει αποκτήσει ικανότητες στη μάχη και φυσικά, όχι μόνο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μόλις άρχισε το πραγματικό ταξίδι στο Κόσμο του Σαολίν Κουνγκ Φου. Με την απόκτηση της μαύρης ζώνης [3ο Ντουάν Ανώτερου Επιπέδου] αποκτάς το δικαίωμα να αρχίσεις τις ουσιαστικές σπουδές σου, στις πολεμικές τέχνες του Σαολίν. Ουσιαστικά ολοκληρώνεις τη "Δοκιμαστική Περίοδο" και σοβαρά πλέον εμβαθύνεις στον δρόμο του Σαολίν Κουνγκ Φου. Το ταξίδι αυτό πιθανόν θα σου πάρει "μια ζωή" αλλά ξεκινά σε 4-5 χρόνια.
Φυσικά και όχι. Η ενασχόληση με το Σαολίν Κουνγκ Φου, δεν προϋποθέτει βουδιστικό υπόβαθρο, ούτε απαιτεί γνώση αυτού. Τα εθιμοτυπικά της Κουλτούρας που διδάσκουμε έχουν να κάνουν με το σεβασμό στη Παράδοση και τους Δασκάλους που μας την μετέφεραν και όχι με θρησκεία ή κάτι απόκρυφο.
Φυσικά και όχι. Φροντίζουμε να το αποφεύγουμε. Ο λόγος που κάποιοι το κάνουν είναι δικός τους και καλό είναι να τους ρωτήσετε. Συνήθως είναι πιο εντυπωσιακό θέαμα, λιγότερο ανιαρό από το να βλέπεις κάποιον να κάνει μια φόρμα, ή κάποιες τενικές. Δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές, γιατί απλά δεν πιστεύουμε σε επιδείξεις, που εκμεταλλεύονται την άγνοια των θεατών γύρω από τη φύση των διάφορων υλικών και την αντοχή τους. Το Παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου δεν έχει ανάγκη "Οικοδομικών Υλικών" για να παρουσιάσει τη πλούσια ύλη του.
Υπάρχουν τεχνικές στις οποίες ασκούνται μόνο προχωρημένοι Σπουδαστές και Σπουδάστριες, αλλά δεν είναι μυστικές! Είναι περισσότερο πολύπλοκες και επομένως χωρίς νόημα για τον αρχάριο ή το μεσαίο Σπουδαστή, ο οποίος δουλεύει πιο βασικές τεχνικές. Χρειάζεται υπομονή και όρεξη, κι όλα ανήκουν σε αυτούς που θέλουν, στο Σαολίν Κουνγκ Φου.
Αυτό που θα μάθετε κοντά μας εξαρτάται αφενός από τη διάρκεια της παραμονής σας και αφετέρου από την προσωπική σας φιλοδοξία. Η διδακτέα ύλη είναι σύμφωνη με την Παράδοση του Ναού Σαολίν και τις οδηγίες των δασκάλων μας.
Κάθε Δάσκαλος και Δασκάλα της Ο.Α.Σ.Κ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» του ΕΠΟΚΕΣ, πιστοποιείται και αναγνωρίζετε επίσημα από:
Το Ναό Σαολίν του Σονγκσάν [嵩山少林寺]
Την Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γου Σου της Λούογιαν [洛阳市少林武术学校]
Την Ελληνική Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου [希腊武术功夫联合会]
Την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν [少林希腊联合会]
Την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν [少林欧洲联合会]
Το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν [长春经开国学武道研究会]

Έχετε κάτι άλλο να ρωτήσετε;

Φυσικά γνωρίζουμε ότι ένα ερωτηματολόγιο ποτέ δεν μπορεί να καλύψει τους πάντες, γι αυτό, παρακαλούμε, ελάτε σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ