Σαολίν Ρόου Τσουάν Γκον

το Τάϊ Τζι Τσουάν του Σαολίν

少林柔拳 , 柔功拳法 , 少林柔功Στο Σκληρό Υπάρχει το Μαλακό και στο Μαλακό το Σκληρό
[Κιν.: Róuzhōngzhīgāngwéizhēngāng, gāngzhōngzhīróuwéizhēnróu 柔中之刚为真刚,刚中之柔为真柔]
Δάσκαλος Σι Γιουνγκ Πο [κιν.: shìyǒngpō 释永坡 | 1926 - ]

Η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν [Κιν: róuquán 柔拳] του Σαολίν [Κιν: Shàolín少林] είναι μια από τις προχωρημένες τέχνες εσωτερικής δύναμης [Κιν.: Nèigōng 内功], της Σχολής των Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν, η οποία συνδυάζει την υπέροχη πεμπτουσία των τεχνών του Σαολίν με την γοητεία της αέρινης και αέναης κινησιολογίας, σε ένα αρμονικό σύνολο, που αποτελείται από απαλές και ταυτόχρονα ισχυρές συνεχείς κινήσεις που συνδυάζονται με απόλυτη ηρεμία του νου, δύναμη και σωστή αναπνοή.

Δυστυχώς το γεγονός πως πολλά στοιχεία για το Σαολίν έχουν καταστραφεί στη δίνη της ταραγμένης κινεζικής ιστορίας, με δεδομένη την εδραίωση στο δυτικό πολιτισμό του Τάϊ Τζι Τσουάν πολύ νωρίτερα, δημιουργεί σε πολλούς εύλογα ερωτήματα. Η Προφορική Παράδοση των Δασκάλων, υποστηρίζει πως η Μαλακή Γροθιά, που στο παρελθόν ονομαζόταν Κατάκτηση της Πύλης του Τσαν [Κιν.: chánmén gōng 禅门功 ] ή Κατάκτηση της Φωτισμένης Πύλης [Κιν.: Fóméngōng 佛门功] μεταλαμπαδεύτηκε από τον δεύτερο Πατριάρχη του Ναού Σαολίν του Σονγκσάν, Ντα Τζου Χουέ Κε [κιν.: dàzǔ Huìkě 大祖 慧可 | 487~ 593 Κ.Ε.]. Ο Ντα Τζου Χουέ Κε, συμπλήρωσε τη γνώση που είχε κληρονομήσει από τον ίδιο τον Μποντιντάρμα [Κιν.: pútí dámó 菩提達磨], για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ακρωτηριασμό του χεριού του, με τις προσωπικές του βιωματικές εμπειρίες και γνώσεις, αφού ο ίδιος - πριν αφήσει τα εγκόσμια - υπήρξε πρώην στρατιωτικός. Ο Πρόγονος του Σαολίν, έκανε εξάσκηση σε ένα πλάτωμα, που αργότερα ονομάστηκε το «Αίθριο Θεραπείας του Βραχίονα» [Κιν.: yǎng bì tái 养臂台] και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του «Ναού του Δεύτερου Πατριάρχη» [Κιν.: èrzǔ ān 二祖庵]. Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρει και η Προφορική Παράδοση των Δασκάλων, μπορούμε να λέμε πως η Μαλακή Γροθιά υπήρξε από τη δημιουργία του Ναού Σαολίν και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Σαολίν, όχι μόνο εξασκούσαν το Ρόου Τσουάν αλλά συνέχιζαν και να το αναπτύσσουν, στο «Νότιο Κήπο» ή «Νότιο Αυλόγυρο» του Σαολίν [Κιν.: shàolín nányuàn 少林南院], το γνωστό «Τσόου Φου Άν» [Κιν.: zhōufǔān 周府庵].

«Το μαλακό υποτάσσει το σκληρό»
[Κιν.: róu shèng gāng 柔胜刚]
Μοναχός Σουάντζι [Κιν.: xuánjī héshàng 玄機和尚] πέτρινη στήλη του 1631 K.E. στο Σαολίν

Με την πρώτη ματιά, η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν μοιάζει περισσότερο με το Τάϊ Τζι Τσουάν παρά με το Σαολίν Κουνγκ Φου. Έχει την ίδια χάρη και ροή, την ίδια αρμονία κι όμως ανήκει στην παράδοση του Σαολίν. Πολλοί το μπερδεύουν με το Στυλ της Οικογένειας Τσεν [Κιν.: Chén shì tàijí quán 陳式 太極拳], καθώς και τα δύο έχουν παρόμοια ενεργειακή αίσθηση, μια ομαλή και σταθερή χάρη την οποία χαρακτηρίζουν ισχυρά εκρηκτικά κτυπήματα και αρκετές κοινές τεχνικές. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού το Σαολίν Ρόου Τσουάν αποτελεί την πρόγονη και παραδοσιακή μορφή, του πολύ μεταγενέστερου Τάϊ Τζι Τσουάν [Κιν.: tàijí quán 太极拳], που δημιούργησε ο στρατηγός των Μινγκ, Τσεν Ουάν Τινγκ [Κιν.: chén wángtíng 陈王廷, 1600 ~ 1680 Κ.Ε.] του χωριού Τσεν [Κιν.:chén jiāgōu 陳家溝]. O Τσεν Ουάν Τινγκ επισκεπτόταν συχνά τον Νότιο Κήπο και εξασκούνταν στο Σαολίν Τσαν Τσι Τζιαν [Κιν.: Shàolín chǎnqìjiàn 少林产气健] και στο Σαολίν Σου Τζουάνγκ [Κιν.: shàolín xūzhuāng 少林虛桩], έτσι είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα εγχειρίδια του Σαολίν και να τα ενσωματώσει στις τεχνικές του.
Όπως ακριβώς το Τάϊ Τζι Τσουάν, έτσι και η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν είναι σωματικά απαιτητική, αλλά όχι επειδή είναι γεμάτη από κλωτσιές, τούμπες και θεαματικές κινήσεις, αλλά γιατί απαιτεί παρατεταμένη διάρκεια προσοχής, βαθιά δέσμευση πνευματικής συγκέντρωσης και διαρκή επίγνωση.

Το βασικό στοιχείο στο οποίο επικεντρώνεται η Μαλακή Γροθιά - Ρόου Τσουάν είναι στο να συνδυάσει το σώμα και το μυαλό. Είναι μια πολύ Ειρηνική Τέχνη. Όλη η ενέργεια περνά μέσα από μεσημβρινούς του σώματος και συνδέεται με τα «Πέντε Εσωτερικά Όργανα» [Κιν.: wǔzàng五臟] όπως αναφέρεται στη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Οι κινήσεις είναι ενοποιημένες, ήσυχες, σταθερές και σε πλήρη αρμονία, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, πως πρόκειται σαφώς για μια πολεμική τέχνη κι έτσι διαχωρίζεται και ξεχωρίζει από άλλες τέχνες που προάγουν την υγεία, όπως το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν [Κιν.: Shàolín bāduànjǐn 少林八段锦] και το Σαολίν Τσιγκόν [Κιν:. Shàolín Qìgōng 少林气功]. Μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σαν Μαχητική Τέχνη ή σαν Τέχνη Αυτοάμυνας, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Οι τεχνικές της είναι πανέμορφες, πρακτικές και πολύ αποτελεσματικές, ενώ η μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας με οποιοδήποτε άλλο σύστημα, το ξεχωρίζει από τις σύνηθεις πολεμικές τέχνες.

Μετά τη δεκαετία του 1950 Κ.Ε. ο διάσημος Μοναχός του Σαολίν Σι Ντε Γκεν [Κιν.: shì dé gēn 释德根, 1914 ~ 1968 Κ.Ε.] ιδρυτής της Σχολής Σαολίν Μέσης Εκπαίδευσης [Κιν.: Shàolín zhōngxué 少林中学] του ναού Σαολίν, ονομάτιζε αυτή την αρχαία εσωτερική τέχνη σαν τη Μαλακή Καλλιέργεια του Σαολίν, Σαολίν Ρόου Γκον [Κιν.: Shàolín róu gōng 少林柔功] ή σαν τη Μέθοδο Μάχης της Μαλακής Καλλιέργειας, Ρόου Γκον Τσουάν Φα [Κιν.: róugōng quánfǎ 柔功拳法].


Η καλλιέργεια της Μαλακής Γροθιάς, Δεν είναι Εσωτερική, Δεν είναι Εξωτερική
[Κιν.: Róugōng quánfǎ fēi nèi fēi wài 柔功拳法 非內非外]

Δεν είναι σκληρή, Δεν είναι βίαιη Είναι καλλιέργεια του Μυαλού και του Σώματος
[Κιν.: Fēi gāng fēi lì sì shēn xīn gōng 非钢非力 似身心功]

Δάσκαλος Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓]


Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα

Είμαστε Υποχρεωμένοι να σας Υπενθυμίσουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.aristomachos.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του aristomachos.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ