Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου

少林功夫基本步型

Μέσα στη κινησιολογία των φορμών, μπορούμε να δούμε πολλές διαφορετικές στάσεις. Υποτίθεται ότι είναι κοινή πρακτική για όλους όσους ασχολούνται με τις Πολεμικές Τέχνες να περνούν πολλές ώρες προσπαθώντας να τελειοποιήσουν αυτές τις στάσεις, κάτι που δεν είναι πάντα, εύκολο κατόρθωμα. Γιατί λοιπόν να μπούμε σε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία; Τι σκοπό έχουν οι Στάσεις και που εξυπηρετούν ούτως ή άλλως;

Ο όρος "στάση" αναφέρεται στους σχηματισμούς των ισχίων και των ποδιών αλλά και την μυική ένταση που παράγεται κατά τη διάρκεια αυτών. Με την έννοια αυτή, οποτεδήποτε είναι κάποιος σε μια σταθερή θέση μπορεί να θεωρηθεί ότι υιοθετεί κάποιο είδος στάσης. Η τεχνική κατάρτιση στο Σαολίν Κουνγκ Φου για να μπορεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εκμάθησης βασίζεται σε ένα σύνολο τυποποιημένων θεμελιωδών στάσεων. Η χρησιμοποίηση αυτών των συνόλων των τυποποιημένων θεμελιωδών στάσεων, συμβάλλει στην κατάρτιση και μπορεί να βοηθήσει σε μια καλύτερη εκτίμηση των εννοιών της δύναμης , της ισορροπίας και της κινησιολογίας.

Οι Στάσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για την πρακτική του Σαολίν Κουνγκ Φου. Συνήθως είναι το πρώτο πράγμα που κάποιος διδάσκεται, αλλά συνήθως χρειάζεται πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική πρακτική είναι. Συνήθως τον πρώτο καιρό σε κάποια σχολή, κάθε νέος Σπουδαστής και Σπουδάστρια, συνήθως διδάσκετε τις βασικές Στάσεις ενώ η ανυπομονησία σχεδόν όλων είναι να θέλουν να μάθουν κινήσεις, φόρμες, ψηλά λακτίσματα, ή τεχνικές μάχης.

Μέχρι ο Σπουδαστής να έχει εκπαιδευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εκτιμάει πλήρως τη σημασία των στάσεων στο Σαολίν Κουνγκ Φου. Οι Στάσεις φαίνονται τόσο απλές και ίσως τόσο ανούσιες, αλλά είναι η θεμελιώδης πτυχή της εκπαίδευσης που καθορίζει αν ο ασκούμενος έχει αναπτύξει πραγματική ικανότητα.

Γιατί πρέπει να γίνεται Πρακτική στις Στάσεις;

Η εξάσκηση στις βασικές στάσεις χτίζει ισχυρούς μύες των ποδιών, βελτιώνει την ισορροπία, αυξάνει την αντοχή και αναπτύσσει ένα σταθερό κέντρο βάρους σε διάφορες θέσεις, όλα απαραίτητα για τη δημιουργία καλής τεχνικής.

Η τελειοποίηση των Στάσεων εκπαιδεύει το κορμί να πάρει αυτόματα σωστή και σταθερή στάση καθώς μετακινείται από θέση σε θέση, κατά τη διάρκεια μιας φόρμας ή σε έναν αγώνα. Έτσι, με καλά ανεπτυγμένες στάσεις, κάποιος αισθάνεται σίγουρος για τη κάθε θέση που θα πρέπει να πάρει για να αμυνθεί ή να επιτεθεί.

Όσο περισσότερο κάποιος κάνει πρακτική εξάσκηση στις στάσεις, τόσο περισσότερο θα βιώνει και θα εκτιμάει την αξία μια καλής, ισχυρής και σταθερής στάσης. Το κλειδί για την κατανόηση της χρήσης και της εφαρμογής των στάσεων είναι η εύρεση του τρόπου με τον οποίο αυτές συντελούν στην αποδοτική μετακίνηση, αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνικής.

Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου
[Κιν.: Shàolíngōngfu jīběn bùxíng 少林功夫基本步型]

Οι βασικές στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου ονομάζονται «φυσικές» Τσι Ραν Τι [Κιν.: zìrántǐ自然体], διότι οι πιέσεις που ασκούνται είναι παρόμοιες με εκείνες τις οποίες δέχεται κάποιος όταν περπατά, στέκεται, κάθεται ή δουλεύει φυσικά. Αυτό καθιστά ιδανικές τις στάσεις αυτές για μετακίνηση σε οποιαδήποτε θέση όποτε οι καταστάσεις το απαιτούν.

Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου


Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου


Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου


Βασικές Στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου
Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα


Είμαστε Υποχρεωμένοι να σας Υπενθυμίσουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.aristomachos.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του aristomachos.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ