Παρανοήσεις σχετικά με το Τσι

少林气功, 气功, 功医, 功武, 佛功Στη δυτική κουλτούρα η κατανόηση του Τσι προκαλεί συχνά αμηχανία. Κάποιοι θέλουν να κερδίσουν χρήματα με μαγικές θεραπείες ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν πραγματικά να εξηγήσουν τι είναι το Τσι και πώς το χρησιμοποιούμε.

Η Μετάφραση

Η λέξη Qi μπορεί να σημαίνει πολλά και είστε ελεύθεροι να ερμηνεύσετε την έννοια της, όπως εσείς νομίζετε. Qi μπορεί να σημαίνει την αναπνοή, ζωτική ενέργεια, ορμή, δύναμη ή παρόμοια πράγματα. Ενώ στην κινεζική αυτή η λέξη είναι καθημερινή και κατανοητή σε κάθε περίπτωση, στη δυτική μας γλώσσα έχουμε προβλήματα στο να καθορίσουμε μια ορθή έννοια του Τσι. Εάν θέλουμε να ορίσουμε την έννοια του Τσι όσο το δυνατόν πιο ατόφια γίνεται, το προσδιορίζουμε με αυτές τις τρεις λέξεις: ανάσα, ζωντάνια, δύναμη.

Αναπνοή (παραγωγή ενέργειας)

Η αναπνοή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το σώμα μας, σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας. Δευτερογενείς πηγές ενέργειας, για εμάς είναι το φως του ήλιου, το φαγητό και το νερό. Όλα αυτά θα αυξήσουν την ενέργειά μας, αν έχει μειωθεί σε ποσότητα. Η σωστή αναπνοή είναι σημαντική και μπορεί να διδαχτεί. Το άγχος και άλλα προβλήματα μπορούν να κάνουν την αναπνοή μας λιγότερο αποδοτική, συνεπώς και τη ζωτική ενέργεια μας. Η αναπνοή συνδέεται με την χαλάρωση του μυαλού και του σώματος. Σύμφωνα με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, η αναπνοή πρέπει να γίνεται με την κοιλιά, για την πρόληψη της «επίπεδης» αναπνοής. Η πρόσληψη οξυγόνου στη «βαθιά αναπνοή» (κοιλιά) θα βελτιώσει την πρόσληψη οξυγόνου με κάθε κτύπο της καρδιάς και έχει ως αποτέλεσμα τη παραγωγή περισσότερης δύναμης. Αυτή η αναπνοή μπορεί να διδαχτεί σε ασκήσεις κινεζικού «Τσι γκον» [Κιν.: qìgōng 气功] και είναι η βάση για όλες τις εσωτερικές τέχνες «Νέι Γκον» [Κιν.: nèigōng 內功].

Ζωντάνια (Ενέργεια, Αίμα)

Η Ζωντάνια συχνά συγχέεται με τη καλή διάθεση και το πόσο ενεργητικός είναι κάποιος. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, όμως δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Καφές, τσάι και άλλα τονωτικά, μπορούν να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι έχουμε περισσότερη ζωτική ενέργεια. Αν αγνοήσουμε την «πραγματική» εσωτερική μας ενέργεια, δίνουμε στα εσωτερικά όργανα μας περισσότερη δουλειά να κάνουν από ό, τι χρειάζεται, έτσι γερνούν πολύ πιο γρήγορα. Η κύρια ένδειξη για τη ζωτικότητα είναι η ποιότητα του αίματος. Αν έχετε καλή ποιότητα αίματος, συνήθως αισθάνεστε πολύ ισχυροί και ενεργοί. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το Τσι μεταφέρεται μέσω του αίματος. Η Δυτική ιατρική γνώση, μας λέει ότι το αίμα μεταφέρει σημαντικά μέταλλα, τα κύτταρα του αίματος και οξυγόνο. Και οι δύο όμως λένε ότι το Τσι έχει σχέση με την ποιότητα του αίματος που είναι σημαντική για τη γενική μας ευεξία. Με καλή ποιότητα αίματος γινόμαστε λιγότερο άρρωστοι και το σώμα μας λειτουργεί πιο αποδοτικά. Αυτό είναι εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όταν θέλουμε να είμαστε υγιείς. Η ποιότητα του αίματος εξαρτάται από πολλά διαφορετικά πράγματα: φαγητό, ποτό, αθλητισμό, συναισθηματική κατάσταση και ούτω καθεξής. Η Εκπαίδευση στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες είναι σημαντικό βοήθημα στη βελτίωση της ποιότητας του αίματος.

Ισχύς (Μεταμόρφωση)

Μετά την ανάγνωση των πιο πάνω σημείων καταλαβαίνουμε από που προέρχεται και πώς μεταφέρεται η δύναμη (ενέργεια). Στις πολεμικές τέχνες μια φυσική παραγωγή δύναμης μπορεί επίσης να ονομαστεί ενέργεια. Αυτό το είδος της δύναμης προέρχεται από μια εσωτερική κίνηση και μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ισχυρή φυσική κίνηση προς τα έξω. Στο Σαολίν Τσι Γκον αυτό ονομάζεται «μετασχηματισμός της ενέργειας» [κιν.: . Qì huà 气化], όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική και χρειάζεται πρακτική εξάσκηση και χρόνο για υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος. Όταν ένας δάσκαλος σας παροτρύνει να χρησιμοποιήσετε το Τσι σας σε κάποια κίνηση, τότε εφαρμόζεται η αρχή αυτή.

Πρόσληψη και Αποθήκευση Qi

Οι δάσκαλοι που γνωρίζουν θα σας πουν να αποθηκεύσετε το Τσι, όταν μπορέσετε και να το χρησιμοποιήσετε όταν το χρειάζεστε. Πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε Τσι; Υπάρχουν πολλές μέθοδοι, αλλά οι πιο βασικές αρχές είναι, ο διαλογισμός, ο ύπνος και διάφορες πρακτικές Τσι Γκον. Ουσιαστικά με την εξάσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Τσι αποθηκεύεται στο γεννετήσιο κέντρο [Κιν.: hǎidǐlún海底輪 | Σανσκρ:. mūlādhāra] και από εκεί μέσω του Ταντιέν [Κιν.: dāntián 丹田] μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα μέσω των μεσημβρινών, όταν αυτό του ζητηθεί.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία των Μοναχών Θεραπευτών του Σαολίν, το καλύτερο φάρμακο μπορεί να παραχθεί από την Εσωτερική Καλλιέργεια του Qi, προσφέρωντας μεγαλύτερη ισορροπία και αρμονία [υγεία] στα εσωτερικά όργανα. Το «Τσαν Τσι Τζιαν» [Κιν.: chǎnqìjiàn 产气健] μια μορφή ιατρικού τσιγκόνγκ, μεταφράζεται ως «Παραγωγή Υγιούς Ενέργειας», είναι μέσο για τη βελτίωση της γενικής υγείας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων. Το Τσαν Τσι Τζιαν απέβλεπε στη δημιουργία ισχυρού Τσι για τη βελτίωση της υγείας. Συνήθως, το εξασκούσαν οι μεγαλύτερης ηλικίας μοναχοί [Κιν.: lǎo sēng 老僧], καθώς οι καταπραϋντικές και απαλές κινήσεις του θεωρούνταν ιδιαίτερα εξαιρετικές για τους ηλικιωμένους των πολεμικών τεχνών, που ήθελαν να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους. Το χρησιμοποιούσαν επίσης, για να χαλαρώσουν τα οστά και τους μυς.

Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται συνήθως σε σχέση με την αποθήκευση του Τσι, είναι η προσπάθεια να πάρεις Τσι από το περιβάλλον ή από κάπου εκτός του σώματος σας. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική αυτό δεν είναι δυνατόν και δεν εμπίπτει στην κατανόηση του Τσι. Το Τσι παράγεται μόνο μέσα από το σώμα σας. Καθαρά και όμορφα περιβάλλοντα (δάση, θάλασσα, βουνά...) αντανακλούν στο εσωτερικό μας και έχουν ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα και να χαλαρώνουμε, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με τη πρόσληψη Τσι από αυτά.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα


Είμαστε Υποχρεωμένοι να σας Υπενθυμίσουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.aristomachos.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του aristomachos.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ