Οι πρακτικές εφαρμογές των Φορμών

套路分解 , 分解 , 表分解 , 里分解 , 真分解

Ο όρος Φεντσιέ [Κιν.: fēnjiě 分解], ουσιαστικά σημαίνει «ανάλυση» ή «αποσυναρμολόγηση», είναι ένας όρος των Κινέζικων Πολεμικών τεχνών στην αναφορά της ανάλυσης των φορμών – Ταολού [Κιν.: Tàolù 套路] ή Τσουάν Τάο [Κιν.: Quántào 拳套], όπως παραδοσιακά αναφέρονται στο Σαολίν και στη εξαγωγή μαχητικών τεχνικών από τις κινήσεις μίας «φόρμας». Η εξαγωγή αυτών των μαχητικών τεχνικών αποκαλείται Ίνγιον [Κιν.: yìngyòng 应用].

Το Φεντσιέ ενός μαθητή συνήθως γίνεται σε συνεργασία με έναν συμμαθητή ή με μία ομάδα συμμαθητών που εκτελούν προκαθορισμένες επιθέσεις και ο μαθητής ο οποίος εκτελεί τη φόρμα ανταποκρίνεται με άμυνες, αντεπιθέσεις ή άλλες ενέργειες, βασισμένες σε ένα τμήμα της φόρμας. Αυτό επιτρέπει στον μαθητή να κατανοήσει τι προσπαθούν να επιτύχουν οι κινήσεις της φόρμας που εκτελεί. Μπορεί επίσης να επιδείξει πώς να βελτιώσει τις τεχνικές του προσαρμόζοντας τις αποστάσεις και τους χρόνους ανταπόκρισης σε σχέση με τον αντίπαλο ή αντιπάλους του καθώς και να υιοθετήσει μία τεχνική που να βασίζεται στο μέγεθος του αντιπάλου του.

Μία συγκεκριμένη στάση ή κίνηση μιας φόρμας μπορεί να αποδώσει μερικές έως και δεκάδες χρήσεις και η ίδια ακολουθία κινήσεων μιας φόρμας ορισμένες φορές μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους και ως επακόλουθο σε πολλά Φεντσιέ. Οι μαθητές χρειάζονται ενθάρρυνση αλλά και ιδιαίτερη εκπαίδευση, προκειμένου να θεωρούν κάθε κίνηση και τεχνική σε μία φόρμα ως απάντηση σε πολλαπλές πιθανές επιθέσεις. Μέσα από την ανάλυση της κίνησης και την εξάσκηση της σε διαφορετικά σενάρια χρήσης, ο μαθητής μπορεί να «ξεκλειδώσει» νέες τεχνικές και να επεκτείνει την κατανόηση των υπαρχόντων.

Όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του Σαολίν Κουνγκ Φου, το Φεντσιέ συμβολίζει την όλη διαδικασία «ανάλυσης» ή «αποδόμησης» των κινήσεων της φόρμας ώστε να κατανοηθεί πως οι τεχνικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτοάμυνα.

Με απλά λόγια, το «Φεντσιέ» είναι η ουσία της Φόρμας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Φόρμα ποτέ δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη σόλο άσκηση. Αυτό δυστυχώς είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο.

Αρχικά, η Φόρμα δημιουργήθηκε ως ένα εργαλείο μνήμης - ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε διάφορες τεχνικές αυτοάμυνας εναντίον ενός βίαιου εισβολέα, μόνοι μας. Δυστυχώς, η μελέτη του Φεντσιέ ξεχάστηκε στον εκσυγχρονισμό του Κουνγκ Φου.

Αυτός είναι ο λόγος που η κατάρτιση στις φόρμες έχει μειωθεί σε σωματική άσκηση σε πολλές σχολές σήμερα.

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να κατανοήσεις ένα Φεντσιέ: Μπιάο, Λι και Τζεν

1. Μπιάο [Κιν.: biǎo 表] [Ότι βλέπεις ή ότι φαίνεται]

Ο πρώτος τρόπος λέγεται "Μπιάο", στα κινεζικά σημαίνει "επιφάνεια". Έτσι, όπως υπονοεί και το όνομα, τα Μπιάο είναι πολύ απλά.

Ότι βλέπεις ή ότι φαίνεται.

Για παράδειγμα: Αν μοιάζει με απόκρουση, τότε είναι απόκρουση. Αυτοί που τους αρέσει το Μπιάο τονίζουν ότι η πρακτική αυτοάμυνα πρέπει να είναι εύκολη στο να την θυμάσαι, απλά στην εκτέλεση και πολύ αποτελεσματική. Γιατί να το κάνουμε περίπλοκο; Το Φεντσιέ πρέπει να είναι απλό. Γι΄ αυτό αν μοιάζει μερικές φορές με απόκρουση, μάλλον είναι απόκρουση. [Όχι κλείδωμα άρθρωσης, χτύπημα...] Συνήθως το Μπιάο Φεντσιέ διδάσκεται στο αρχικό στάδιο της εκμάθησης μιας φόρμας.

2. Λι [Κιν.: lǐ 里] [Το πραγματικό νόημα είναι κρυμμένο]

Ο δεύτερος τρόπος να ερμηνεύσεις ένα Φεντσιέ λέγεται "Λι".

Στα κινέζικα Λι κυριολεκτικά σημαίνει "Εσωτερικό", έτσι, όπως υπονοεί το όνομα, το νόημα του Λι είναι κάπως κρυμμένο, μυστικό η εσωτερικό. Αυτό δηλώνει από μόνο του πως οι τεχνικές δεν είναι όπως φαίνονται.


Για παράδειγμα: Αν μοιάζει με απόκρουση, τότε μπορεί να είναι λαβή πνιγμού. Οι υποστηρικτές του Λι Φεντσιέ λένε ότι το Κουνγκ Φου έχει θανατηφόρα χτυπήματα, ώστε πολλές τεχνικές έπρεπε να μεταμφιεστούν ή να κρατηθούν μακριά από τον πολύ κόσμο μέσω της αλλαγής της εμφάνισής τους. Γι΄αυτό, μια φόρμα μπορεί να μοιάζει πολύ απλοϊκή, αλλά επίσης μπορεί να κρύβει μερικές πολύ προχωρημένες τεχνικές μέσα της. Συνήθως το Λι Φεντσιέ διδάσκεται μόνο σε προχωρημένους μαθητές.

3. Τζεν [Κιν.: běndāng 本当 ή zhēn 真]

Στο τέλος, έχουμε το "Τζεν". Στα κινεζικά, Τζεν σημαίνει "αληθινό" ή "αλήθεια". Και αυτό ακριβώς είναι. Η πραγματική αλήθεια. Κάθε Ίνγιον, κάθε φόρμας αντιστοιχεί σε ένα ή πολύ περισσότερα Φεντσιέ.

Όταν μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ένα Φεντσιέ είναι είτε "Μπιάο" είτε "Λι", μερικές φορές το κάνουν για ένα μόνο λόγο. Βαριούνται.

Έχουν πέσει σε πιο συνήθη παγίδα: Είτε έχουν βρει ένα Φεντσιέ που μοιάζει ακριβώς όπως η φόρμα, αλλά είναι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό και το ονομάζουν "Μπιάο", είτε έχουν βρει ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό Φεντσιέ [το οποίο δουλεύει πολύ καλά ενάντια σε επιθέσεις, αλλά δεν μοιάζει καθόλου με τη πραγματική φόρμα και το ονομάζουν "Λι". Αυτό συμβαίνει συχνά.

Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διατηρήσουν τη βασική μορφή μιας φόρμας χωρίς να την υποβιβάσουν [ονομάζοντάς τη "Μπιάο"] ή διαστρεβλώνοντας τελείως τις κινήσεις της [ονομάζοντάς τη "Λι"].

Σίγουρα τα αρχικά Φεντσιέ των φορμών όντως κάπου είναι χαμένα στον χρόνο και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί Δάσκαλοι που γνωρίζουν το σωστό τρόπο διδασκαλίας των Φεντσιέ αφού η παράδοση τείνει να εξαφανιστεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ψάξτε!

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πιστεύει, ότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Κουνγκ Φου συμφώνησαν να διακινδυνεύσουν τη λειτουργικότητα της πολύτιμης τέχνης τους μετατρέποντας τη σε παραπλανητικά Μπιάο/Λι Φεντσιέ, όταν το Τζεν Φεντσιέ σε περιμένει να το ανακαλύψεις, αν ψάξεις γι' αυτό.

«Κάποιος μπορεί να εκπαιδεύεται για πολύ καιρό, αλλά αν απλά κουνάει τα χέρια και τα πόδια του και πηδάει θεαματικά, Ποτέ δεν θα κατανοήσει την ουσία του Σαολίν Κουνγκ Φου.»

Δάσκαλος Σι Γιουνγκ Χέϊ [κιν.: shìyǒnghǎi 释永海 | 1952 - ]


Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα


Είμαστε Υποχρεωμένοι να σας Υπενθυμίσουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.aristomachos.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του aristomachos.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Η Ομάδα Ανάπτυξης Σαολίν Κουνγκ Φου «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συνεργάζεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Σαολίν, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σαολίν, την Ελληνική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Γουσου - Κουνγκ Φου, με μοναδικό στόχο την ορθή διάδοση των Τεχνών που εκπορεύονται ιστορικώς από το .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

| Φορέας του Σαολίν στην Ελλάδα
| Φορέας του Σαολίν στην Αθήνα
| Ελληνική ιστοσελίδα Νέων του Σαολίν
| Η ιστοσελίδα του Σαολίν Κουνγκ Φου
| Γραφείο Τύπου ΕΠΟΚΕΣ